Over ons

De Access Klasse Nederland is opgericht op zaterdag 28 januari 2012 bij watersportvereniging Braassemermeer. Per 1 januari 2013 is de naam van de klasse gewijzigd in Hansa Klasse Nederland.

Deze klasse heeft boten die voor iederen toegankelijk zijn. Jong, oud, met of zonder beperking. De klasse heeft een Sailability bestuurslid in het bestuur gevraagd omdat Sailability het grootste deel van de Access boten in Nederland bezit.

De Hansa-klasse bevat 4 boottypes, Hansa 2.3, Hansa 303, Liberty en de Skud18. Na de Paralympische Spelen van 2016 is zeilen van de Paralympische kalender. Para World Sailing is de nieuwe naam voor de IFDS en ISAF heet tegenwoordig World Sailing. De Hansa 303 Wide eenpersoons (man/vrouw) is de nieuwe Paralympische boot. Deze wordt tijdens officiĆ«le EK’s en WK’s, die georganiseerd zijn door Para World Sailing, gebruikt. Het is belangrijk voor de toekomst van het Paralympisch zeilen dat er zoveel mogelijk mensen met een beperking in deze klasse of een andere paralympische klasse, meedoen.

De Hansa klasse is een door de World Sailing erkende klasse. Om het jaar wordt er een Hansa WK gehouden. In het tussen liggende jaar wordt een continentaal evenement georganiseerd.

Het bestuur van de Nederlandse Hansa klasse bestaat uit:
Voorzitter: Jan de Vreede
Secretaris: Gerard Beens
Penningmeester: Finy Teitsma
Bestuurslid: Wilma van den Broek (Wedstrijdsecretaris)
Bestuurslid: Evert Jan Breuker (Contactpersoon van Sailability Nederland)