Hansa boten

De boten van Hansa Sailing werden oorspronkelijk ontworpen volgens het universal design concept, om op een laagdrempelige wijze met zeilen in aanraking te komen. Het resultaat is een serie stabiele en gemakkelijk te varen boten die beginners en ervaren zeilers veel bieden, zowel voor recreatief gebruik als voor wedstrijdsport. Het  ontwerp van de boten maakt het mogelijk om mensen met weinig kennis van zeilen zelfstandig te laten zeilen.Meer ervaren zeilers genieten van de levendige respons en het plezier van het racen in een eenheidsklasse.

De serie open boten bestaat op dit moment uit 4 boottypen: de Hansa 2.3 (2,3 m lang), de Hansa 303, (3,03 m lang), de Hansa liberty (3,6 m lang) en de Skud18. Alle boten hebben een losse kiel, met uitzondering van de Skud18, die een neerlaatbare bulb kiel heeft. Mede door toepassing van een (zware) kiel zijn de boten bijzonder veilig in gebruik.

De boten zijn ontworpen door Chris Mitchell en zijn Australische bedrijf Hansa Sailing bouwt en verkoopt de Hansa boten. Hansa Sailing heeft dealers over de hele wereld, waaronder ook in Nederland.

In Nederland zijn alle boottypen vertegenwoordigd, met de Skud18 worden op het ogenblik geen klasse-wedstrijden gezeild. De Skud18 was van 2008 tot 2016 één van de drie paralympische zeilklasses. De 303 (single person) is op het ogenblik één van de drie Para World Sailing zeilklasses. Hopelijk wordt zeilen binnen afzienbare tijd weer toegelaten als Paralympische sport.