Hansa Worlds 2023

Volg de belevenissen van het zeilteam dat Nederland vertegenwoordigt bij de Hansa Worlds 2023 in Portugal.

Onze belevenissen in Portimão

Op zaterdag 21 oktober was het event alweer afgelopen.

Vera verdedigde haar wereldtitel bij de Liberty’s, waar ze met zeer miniem verschil een Franse en Britse heer voor moest laten gaan, maar dus een zeer verdiende derde plaats verwierf. Nog steeds een flinke prestatie als full-servo zeiler (waarbij je de zeilen en het roer met joystick bedient) tegen non- en half-servo zeilers!

Daarnaast hebben Vera, Hanneke en Wilma wederom voor een clean sweep oranje podium gezorgd binnen het full-servo zeilen, ondanks dat er dit jaar aardig wat concurrentie was van Engelsen en wederom een Fransman. Sowieso waren de meeste Liberty zeilers aardig aan elkaar gewaagd en werd er stevig maar eerlijk gevochten voor de beschikbare plekken.

Liberty full-servo podium, helemaal oranje

Ook de andere zeilers hebben persoonlijke doelen behaald, zoals Esther presteerde het om mee te zeilen in de middenmoot van de Liberty zeilers. Finy presteerde het in het enorme veld van 90 303 zeilers aardig mee te komen en in de staart van het midden mee te draaien.  Erwin was geen hekkensluiter, ook een prestatie op een eerste internationale wedstrijd en hem kunnen we in de gaten houden, want hij vertoont veel potentie voor de toekomst!

Het is donderdag 19 oktober en we zijn halverwege de Hansa Worlds. Vandaag hadden we als Nederlandse zeilers al een geplande rustdag, maar uiteindelijk wordt in geen enkele klasse gevaren vanwege een voorbijkomend stormfront. Ook het geplande diner is een dag verplaatst. Tijd genoeg om jullie bij te praten over onze belevenissen.

Woensdag 18 oktober is in de baai gezeild omdat er erg hoge golven waren buiten

Op dinsdag waaide het erg hard en is er na lang wachten alleen gezeild bij de 303 dubbel, Nederland had hier geen deelnemers. De Liberty’s hadden ook wedstrijden op de planning maar die zijn niet doorgegaan.

Op maandag is er gezeild. Er waren 3 wedstrijden voor de Liberty’s en 3 voor de 303 enkel.Zondag 14 oktober begonnen de Hansa Worlds formeel. We gingen het water op voor een oefenrace op zee onder kalme omstandigheden. Mooie dag om te wennen aan het zeilen in de golven. Daarna was de officiële opening in het centrum van Portimão.

Een mooie gelegenheid om een teamfoto te maken van het hele team.

Op zaterdag werden laatste inspecties en registraties gedaan en was er tijd om bij te kletsen met zeilvrienden van over de hele wereld.

Vrijdagmorgen 13 oktober arriveerde de vrachtauto van Logitrex met onze boten. Met vereende kracht werd de vrachtauto uitgeladen. De al aanwezige zeilers konden de boot meteen laten inspecteren en verder optuigen. Daarna konden de zeilers zich registreren voor het evenement.

Even voorstellen

Graag willen we de zeilers voorstellen die meegaan naar de Hansa Worlds in Portimão.

Foto’s: Eize Hoekstra Photography

Als eerste is dat Erwin Boven, zeiler bij Koninklijke Watersportvereniging Frisia. Hij zeilt in de Hansa Liberty genaamd Roodstaart. Het wordt zijn eerste internationale kampioenschap. Veel succes!

Als tweede stellen we Wilma van den Broek voor, zeilster bij Watersportvereniging Zeewolde. Wilma stond aan de wieg van de Hansa klasse en heeft al veel internationale wedstrijdervaring. Ze zeilt in de Hansa Liberty met servo, die zij met haar kin en via een rietje met haar mond bedient.

De derde in dit voorstelrondje is Hanneke Deenen, zeilster bij Watersportvereniging Zeewolde. Ze zeilt in de Liberty met servo. Samen met vader Jan heeft ze een ingenieus bedieningspaneel ontwikkeld met handverwarming!

Vierde in de rij is Finy Teitsma, zeilster van Koninklijke Watersportvereniging Frisia. Ze is de enige Nederlandse zeiler in de Hansa 303 single in een veld van 93 zeilers. De singles zeilen om de dag verdeeld in twee vloten.

Als vijfde is het de beurt aan onze topper Vera Voorbach, zeilster bij Watersportvereniging Zeewolde. Vera verdedigt haar wereldtitel in het Liberty overall en in het servo klassement. In een veld van 20 Liberty’s zal het haar niet cadeau worden gedaan.

Als laatste in de rij onze zesde zeiler Esther Westmaas, zeilend bij de Koninklijke Watersportvereniging Frisia. Ze zeilt in een Liberty met servo, voorzien van een op maat gemaakte stoel. Ze heeft ook al verschillende internationale gezeild.

Voorbereiding

Meedoen aan internationale wedstrijden zoals de Hansa Worlds Championships vergt veel voorbereiding. Niet alleen training, maar ook het bij elkaar krijgen van voldoende financiële middelen om de boten naar Portugal te transporteren, de vrachtwagen huren, de onkosten van de voor ons broodnodige vrijwilligers en het huren van rescue boten. De reis- en verblijfskosten van deze algemene vrijwilligers worden dit jaar gedekt door het programma Klein Geluk van FNO. Daar zijn we erg blij mee! Daarmee is onze financiering voor deze wedstrijden een heel eind in de goede richting geholpen!

Deelname aan het evenement wordt mogelijk gemaakt door: FNO Klein Geluk, Ilionx, Provincie Fryslân, Houthoff, King Group, Stichting Elise Mathilde Fonds, Vicair, ZWFyacht, Boot Akkrum, Adsum, Zuivelhoeve Heerenveen, Logitrex en Wolter Koops.