Een nieuw jaar, een nieuwe naam

Allereerst de beste wensen voor 2013.

Per 1 januari 2013 is de naam van de internationale Access Class veranderd in internationale Hansa Class. Hierdoor wordt de Access Klasse Nederland, Hansa Klasse Nederland.

Dit besluit is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er is gedacht over een andere naam dan Access omdat dat al snel met toegankelijkheid voor mensen met een beperking wordt geassocieerd, dat is echter nooit de bedoeling van Access geweest. Het was ooit bedoeld om aan te geven dat het laagdrempelig was dus toegankelijk voor iedereen, jong of oud, mensen met zeilervaring of beginnelingen en mensen met of zonder beperking.  De “Hansa”, de zwaan, is al sinds 1994 het logo van de klasse, dit blijft het logo van de klasse.

De bouwers van onze boten heten vanaf 1 januari 2013 Hansa Sailing Systems Ltd. Natuurlijk blijven ze zich inzetten voor de ontwikkeling van de toegankelijkheid. Er komen 2 nieuwe modellen bij die zijn afgeleid van de Access 2.3W en Access 303W. De nieuwe boten heten Breeze 2.3  en Breeze 303. Deze boten zijn bedoeld voor een breed publiek , zoals bij zeilscholen en recreatie centra. De Breeze en Access modellen hebben dezelfde zeileigenschappen, waardoor ze gemengd kunnen deelnemen in competitie.